Textil triennálé

A magyar textilművészet dinamikus és jelentős változásai közel 40 éves múltra vetíthetők vissza. A korszak kezdetét az 1969-es Textilkiállítás jelentette, melyet az 1968-ban Budapesten megrendezett Textil Falikép ’68 anyagából állítottak ki Szombathelyen a Savaria Múzeumban.

Az elvi elképzelés az volt, hogy a textil a kor divatjának megfelelő belsőépítészeti funkciót kapjon. Középületek – színházak, szállodák, tanácsházak, hivatalok, éttermek, kultúrházak – szigorú beton tereit lágy és emberi módon alakítják át, nem utólagos applikációként, hanem az építészekkel együttműködve, természetes alkotótársként a tervezés pillanatától részt véve a belső környezet kialakításában. Időközben a műfaj önálló múzeumi teret nyert, iparművészeti kiállítások, nemzeti átfogó tárlatok szerves részeként. Így került megrendezésre 1970-ben Szombathelyen a Savaria Múzeumban az első textilbiennálé, amelyhez 1975-tól a miniatűrtextilek országos, majd 1976-tól nemzetközi bemutatója is csatlakozott valamint elkezdődött a múzeumban a biennálékon szereplő művek legjobbjainak gyűjtése. El sem lehet képzelni frissebb, dinamikusabb gondolkodású és tetrekészebb egyéneket, mint akiket a magyar textilművészek “társadalmaként” tartanak számon. A 70-es 80-as évek kisérletei után a textilművészek jelentős része újból visszatért a textilművészet klasszikus technikájához a gobelinszövéshez. Ám ez mit sem csillapitott a szakma lendületén, hiszen húsz év elteltével 1996-ban egy új műfaj – az 1. Zászlóbiennálé kiírására került sor. Ahogyan azt a minitextileknél is megfigyelhettük először ez is csak országos rendezvény volt, majd a következő 1998-as biennáléra már nemzetközivé vált. Az ötlet indíttatása az volt, hogy a textil ebben a formájában a honfoglalástól napjainkig végigkísérte történelmünket. A 2000. évi biennálén a textiles szakma a korral való haladását bizonyította ismét azzal, hogy egy újabb műfaj ágat hozott létre a textilbiennálén belül, a Magyar Szalag kiállítást. A forma igen csak textiles és nagy kihívást jelentett a művészeknek. A 2000 biennále után a Szombathelyi kiállítások a textiles szakma valamint a rendezők együttes döntése alapján átszervezésre kerültek. A biennálék textiltriennálékká alakultak. Így aztán 2003-ban az évek hosszú során kialakult öt kategóriában rendezték meg már a 1. Textiltriennálét a Szombathelyi Képtárban.

Az 1970-től létező Fal és tértextil kiállítást, az 1972-től először Ipari biennálénak nevezett, majd a 90-es évektől Alkalmazott textil kiállíst, most pedig Textil Designt. A Husz Mária által a Szombathelyi találmánynak nevezett Miniatűrtextil triennálékat, majd a Millecentenárium évében zászló és a millenium évében szalag kiállítással bővülő rendezvénysorozatot. Míg a Fal- és Tértextil Triennálén valamint az Textil Design Triennálén hazai alkotók munkái közül válogatott a zsűri, addig a minitextilek, a zászlók és a szalag kategóriák nemzetközi alkotásokat mutattak be több mint 40 ország közel 2500 művészétől. Immáron 2009. június 26-án a 3. Textiltriennále nyitja meg kapuit a Szombathelyi Képtárban. A kiállítás 2009. szeptember 13-áig látogatható. Helyszín: Szombathely Szombathelyi Képtár Rákóczi Ferenc u. 12. pf.71. Tel.: 06 94/508-800 Időpont: június 26. péntek – szeptember 13. vasárnap

Forrás: nyugat.hu